środa, 15 sierpnia 2012

Najprostszy chleb pszenny





Jeśli tęsknicie za zapachem prawdziwego domowego pieczywa a nie macie czasu, by stać i długo zagniatać ciasto chlebowe, to polecam przepis na ten pyszny, puszysty, doskonały do wszystkiego chlebek pszenny.

Składniki:
0,5 kg mąki pszennej chlebowej
20 gramów świeżych drożdży
400 ml letniej wody
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
ewentualnie ulubione dodatki do posypania (słonecznik, płatki owsiane itp. )

Wykonanie
Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać cukier, 100 ml wody i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże "ruszyły". 
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie i wlać do niego zaczyn, delikatnie wymieszać, dodając stopniowo około 300 ml wody. Zagnieść elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto jeszcze raz lekko zagnieść, można w tym momencie dodać do ciasta ulubione nasiona lub płatki i przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Wierzch ciasta obsypać ulubionymi dodatkami, przykryć i ponownie odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. 
Nagrzać piekarnik do 220 stopni i piec chlebek przez około 45 minut. 
Po upieczeniu wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.

 

Przepis bierze udział w akcji Chleb drożdżowy

2 komentarze:

  1. Nigdy nie upiekłam samodzielnie chleba, ale kiedyś musi byc ten pierwszy raz. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie . Dodaję do akcji .

    OdpowiedzUsuń