wtorek, 3 lipca 2012

Młode ziemniaczki z jogurtowym dressingiem

Proste a jakie pyszne danie! Po raz nie wiem już który przekonuję się, że to co nieskomplikowane najczęściej jest najsmaczniejsze :) Ziemniaki te robi się bardzo szybko, a zwłaszcza teraz gdy na straganach królują młode ziemniaki, sałatka smakuje  fantastycznie. Gdy robiłam ją pierwszy raz, kierowała mną głownie ciekawość jak smakuje połączenie ziemniaków i cytryny, okazało się, że ciekawość to nie zawsze pierwszy stopień do piekła :) Przygotowanie tej sałatki  daje nam wielkie pole do popisu, możemy ją bowiem wzbogacać w ulubione dodatki np. chrupiący boczek, salami, świeże zioła czy nawet starty chrzan czy musztardę. Dzisiaj podaję przepis podstawowy, ziemniaki to wdzięczny składnik do dalszych wariacji :)
Sałatka ta świetnie sprawdza się jako dodatek do grilla, do zimnych mięs czy po prostu jako przekąska w letnie dni :)

Składniki na 3 porcje:
1 kg najlepiej młodych ziemniaków
pęczek szczypiorku z dymką
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
4 - 5 łyżek oliwy z oliwek
sok i skórka otarta z 1/4 cytryny
sól i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy lub dokładnie szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W między czasie szykujemy składniki dressingu, czyli mieszamy oliwę z jogurtem, sokiem i skórką otartą z cytryny, dodajemy posiekamy drobno szczypior z dymką, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane, gorące ziemniaki polewamy sosem jogurtowym, mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy i podajemy.
Smacznego :)
Przepis zgłaszam do akcji organizowanej przez mops w kuchni

2 komentarze:

  1. moje ulubione danie latem:) zapraszam do mnie, dopiero raczkuję, ale mam nadzieję, że się rozkręci;) pozdrawiam
    www.dzikatruskawka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota, u mnie też były dzisiaj takie ziemniaki do chłodnika :)

    OdpowiedzUsuń