czwartek, 26 lipca 2012

Ciasto z czarną porzeczką i białą czekoladą




Pyszne, delikatne ciasto, dzięki owocom porzeczki kojarzy mi się ze słońcem i wakacjami. Robi się je bardzo szybko i łatwo, a jeszcze szybciej zjada .... Dzięki kawałkom białej czekolady ciasto niemal rozpływa się w ustach, a płatki migdałów i brązowy cukier tworzą fantastyczną chrupiąca skorupkę. Jest to jedno z najsmaczniejszych ucieranych ciast jakie jadłam!
Przepis zaczerpnęłam z małej cukierenki i wprowadziłam jedną zmianę - jagody zastąpiłam   czarną porzeczką, bo akurat zostałam nią hojnie obdarowana :)


Składniki (w temperaturze pokojowej):
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 gram masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
3/4 szklanki maślanki
3/4 szklanki owoców (ja dałam prawie 1,5 szklanki)
100 gram białej czekolady
1/3 szklanki płatków migdałowych
4 łyżki brązowego cukru

Wykonanie:
Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy cukier, aromaty i jajko, jeszcze chwilę razem miksujemy. Do masy dodajemy połowę mąki, maślankę i resztę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, w między czasie całość miksujemy na niewielkich obrotach. Do takiej puszystej masy dodajemy obtoczone w łyżce mąki owoce, pokruszoną na kawałki czekoladę. Całość delikatnie mieszamy łyżką.
Wykładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy ok. 23 cm. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi i brązowym cukrem.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 60 minut.

1 komentarz:

  1. Podoba mi sie polaczenie ultraslodkiej bialej czekolady z kwaskowymi porzeczkami :)

    OdpowiedzUsuń