sobota, 14 lipca 2012

Jajecznica z pomidorami


Pięknie to ona nie wygląda, ale smakuje wybornie :) zwłaszcza z prawdziwymi wiejskimi jajkami, jakie często dostaję od rodziców, a oni z kolei od znajomych... takie jajka od "szczęśliwych kur" to skarb, wszystko z nimi smakuje lepiej, zwłaszcza ciasta. W takiej pomidorowej jajecznicy wyspecjalizowałam się jeszcze w czasach szkolnych, mogłam ją wtedy jeść niemal codziennie, zawsze było w niej więcej pomidorów niz jajek :) Teraz robię ją już rzadziej, bo mój mąż - mięsożerca woli jednak jajecznicę z boczkiem ... no cóż -  jego strata :)

Składniki:
2 średnie pomidory
1 dość duża cebula
5 - 6 jajek
sól, pieprz


Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni, gdy się lekko zeszkli, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w nieduże kawałki pomidory, smażymy kilka minut, aż pomidory zaczną puszczać sok. Dodajemy wówczas roztrzepane jajka, doprawiamy i smażymy na małym ogniu póki jajka się nie zetną.

1 komentarz: