Na pożegnanie świeżych pysznych truskawek i na wycieczkę do ZOO :) Przepyszne, puszyste drożdżówki, w żadnej cukierni takich smakołyków nie znajdziecie :) Z podanych proporcji zrobiłam 7 drożdżówek - zdecydowanie zbyt mało ...
Składniki :
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniego mleka
4 czubate łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
60 gram roztopionego masła
15 gram świeżych drożdży
4 - 5 łyżeczek bułki tartej
400 gram niewielkich truskawek
Kruszonka:
0,5 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru + cukier waniliowy
60 gram roztopionego masła
Wykonanie:
Z mleka, cukru, rozkruszonych drożdży i 2 łyżek mąki przygotować zaczyn. Gdy wyrośnie wymieszać go z mąką, szczyptą soli, jajkiem i masłem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pozostawić w ciepłym miejscu by podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie (około 1,5 godziny) ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 7 części, z każdej uformować bułeczki i ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie i będzie "napuszone", w każdej bułeczce dnem szklanki zrobić spore wgłębienie, do którego wsypać troszkę bułki tartej i wyłożyć truskawki.
Drożdżówki posypać kruszonką i piec w 180 stopniach około 20 - 25 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz