środa, 18 lipca 2012

Ciasto francuskie z pietruszkowym pesto


Bardzo smaczna przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto francuskie to wdzięczny produkt do wszelkich kombinacji, a jeśli jeszcze ktoś, tak jak ja, lubi czosnek to gwarancja kulinarnego sukcesu murowana :)

Składniki:
porcja gotowego ciasta francuskiego (ok 250 gram)
spory pęczek natki pietruszki
3 - 4 ząbki czosnku
40 ml oliwy z oliwek
sól morska

Wykonanie:
Czosnek i pietruszkę blenderujemy, stopniowo dodająć oliwę z oliwek. Tak powstałe pesto rozprowadzamy na rozłożonym cieście  i zwijamy je w rulonik. Kroimy ciasto w ok. 3 centymetrowej grubości krążki, wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę piekarnika, posypujemy świeżo zmieloną solą i pieczemy w 200 stopniach około 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

1 komentarz: