czwartek, 5 lipca 2012

Quesadilla


Wreszcie nad Bałtyk zawitało lato! Od kilku dni cała Polska skąpana była w słońcu, a u nas niebo chmurne, deszczowe,  gdańszczanie zamiast w krótkich szortach i koszulkach chowali się odziani w kurtki i golfy pod parasolami. Ale wreszcie i tutaj jest słońce :) A w takie piękne dni kto by chciał stać przy garach i pitrasić czasochłonne dania? Dlatego na naszym stole pojawiła się quesadilla - danie szybkie, bardzo smaczne i niesamowicie sycące :) Pyszne na ciepło i na zimno! Polecam zwłaszcza po powrocie z plaży :)


Składniki na 2  - 3 porcje:
4 placki tortilli
20 dag startego sera żółtego
20 dag szynki
keczup
majonez i jogurt naturalny, czosnek do przygotowania sosu czosnkowego i keczupowego

Wykonanie:
2 placki tortilli rozłożyć na blaszce do pieczenia, każdy posmarować cienką warstwą keczupu. Na placek posypać starty ser i pokrojoną w kawałki szynkę, na wierzch położyć kolejny placek tortilli, lekko docisnąć. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 5 - 7 minut, tak by tortilla nabrała lekko złotego kolory, a ser żółty  się stopił. Podawać z sosem czosnkowym lub keczupowym.

Wpis bierze udział w akcji przekąski na sesję

3 komentarze: