piątek, 13 stycznia 2012

Sos boloński


Gotowych sosów ze słoiczków nie używam już od czasu kiedy zaczął z nami jeść obiady mały domownik i chyba wszyscy na tym dobrze wychodzimy. Dlatego bardzo zaciekawił mnie przepis na sos boloński jaki na swoim blogu umieściła wiosenka  . Po drobnej modyfikacji zagościł i na naszym stole, z pewnością nie po raz ostatni. Naprawdę polecam ten sos, świetnie pasuje do makaronu i ryżu, jest bardzo aromatyczny i sycący.

Składniki:
2 średnie cebule
1 średnia marchewka
łodyga selera naciowego
20 dag boczku wędzonego
0,5 kg mięsa mielonego
1/3 szklanki białego wina (można dać więcej)
puszka pomidorów
mały pojemniczek koncentratu pomidorowego lub około 300 - 400 gram przecieru pomidorowego
ok 1 szklanka bulionu wołowego
sól, pieprz, oregano

Wykonanie:
Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki, selera w drobne kawałki, dodać do cebuli. Boczek pokroić w drobną kostkę i dodać do smażących się warzyw. Po kilku minutach dodać mięso. Do podsmażonych warzyw i mięsa wlać wino i połowę bulionu, pomidory, koncentrat i przyprawy. Wymieszać i gotować około 1 godziny, uzupełniając sos resztą bulionu.

1 komentarz: