wtorek, 24 stycznia 2012

Drożdżówka pomarańczowa

Ostatnio pokochałam ciasta drożdżowe za ich prostotę i smak :) Do mleka czy kakao są po prostu idealne, zwłaszcza jeszcze ciepłe, niedawno wyjęte z piekarnika .... Dzisiaj w moim domu pachnie drożdżówką i pomarańczami, na stole czeka już kubek gorącej kawy, zaraz zacznie się smakowita uczta :)
Składniki:
500 gram mąki tortowej
50 gram świeżych drożdźy (można zastąpić drożdżami instant)
2 jajka
200 ml letniego mleka
100 gram cukru
150 gram masła
skórka otarta z dużej pomarańczy
10 - 20 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
szczypta soli

Kruszonka:
50 gram masła
100 gram mąki
60 gram cukru + ewentualnie cukier waniliowy


Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć, dodać 4 łyżki cukru i 1/3 szklanki ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia na około 15 - 20 minut. Mąkę wymieszać z solą, cukrem, dodać roztopione masło i zaczyn drożdżowy i resztę mleka. Wyrobić gładkie ciasto, dodać skórkę otartą z pomarańczy i skórkę kandyzowaną i jeszcze przez chwilę całość zagniatać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Następnie ciasto odgazować i ułożyć  w natłuszczonej foremce, ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. W między czasie przygotować kruszonkę, nagrzać piekarnik do 180 stopni. Gdy ciasto ponownie wyrośnie, posypać je kruszonką i wstawić do piekarnika na 45 minut.

5 komentarzy:

  1. Przepysznie wygląda...zazdroszcze tych zapachów...

    OdpowiedzUsuń
  2. drożdżówa, mmm z mlekiem perfekcyjna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Srednica 28 cm, więc jest co jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ pysznie wyglada i ta kruszonka mniammmm

    OdpowiedzUsuń