Tą zupę robię już chyba od 10 lat i nadal plasuje się ona w czołówce moich ulubionych. Nie wiem ile rzeczywiście ma ona wspólnego z Meksykiem, ale jest bardzo smaczna i dość nietypowa, dzięki składnikom odbiega bowiem zupełnie od tradycyjnych polskich zup. Robię ją zawsze w dużym garze na 2 dni i jeszcze się nie zdarzyło, żeby komuś nie smakowała :)
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 duża czerwona lub zielona papryka
2 duże cebule
4 - 5 ząbków czosnku
3 - 4 średnie ziemniaki
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
puszka pomidorów lub przecier pomidorowy
sól, pieprz, papryka słodka i ostra
majeranek, oregano, tymianek
ewentualnie 2 - 3 kostki rosołowe
Wykonanie:
Mięso i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w dużym garnku na kilku łyżkach oleju lub oliwy. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa, mieszamy, podsmażamy razem minutkę i zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy kilka minut i w między czasie kroimy w kostkę ziemniaki i paprykę. Gdy wywar już się zagotuje dodajemy ziemniaki i zioła (ja najczęściej używam suszonych). Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodajemy paprykę, kukurydzę, fasolę i pomidory, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i ewentualnie jeszcze ziołami. Gotujemy jeszcze całość kilka minut, aż ziemniaki będą mięciutkie. Podawać zupę posypaną natką pietruszki.
Ojej taką zupę mogłabym jeść cały czas :)
OdpowiedzUsuńZupełnie się nie dziwię - patrząc na listę składników myślę, że i ja stałabym się fanką tej zupy:)
OdpowiedzUsuńSkładniki są smaczne, więc i ona:) Pycha
OdpowiedzUsuńZupa zdecydowanie w moim stylu... bo z mięsem :)
OdpowiedzUsuńBrzmi interesująco. Muszę kiedyś wypróbować. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńta zupa jest pyszna jadłam .Polecam wszystkim co jeszcze nie mieli okazji skosztować.
OdpowiedzUsuńZrezygnowałam z kukurydzy. Przepis i smak...super!!!!
OdpowiedzUsuńPolecam, szczególnie jesienią i zimą.
Natalia
pychotka, robię ją drugi raz :) mmmm
OdpowiedzUsuń