środa, 27 października 2010

Żurek


Z podanych proporcji ugotujemy duży gar żurku na 2 - 3 dni dla sporej liczby osób,  ale będzie tak pyszny, że szybko zniknie z talerzy. Przyznaję, że uwielbiam już sam zapach żurku i choćby dla niego mogłabym to danie zajadać. Przepis podała zaprzyjaźniona kucharka, nasz kulinarny guru. Żurek smakował gościom na poprawinach wyśmienicie i będzie częściej niż tylko od święta pojawiał się na naszym stole. Rodzina smakowicie zachwycona, a dzięki temu prostemu przepisowi żurek przestał kojarzyć mi się tylko ze Świętami Wielkanocnymi.


Składniki:
kiełbasa biała - 8 sztuk
kiełbasa śląska - 3 - 4 sztuki
troszkę boczku
2  duże cebule
3 - 4 ząbki czosnku
3 żurki w proszku
2 duże jogurty naturalne
ziele angielskie, pieprz, sól, liść laurowy, majeranek, ewentualnie kwasek cytrynowy, chrzan do smaku
 
Wykonanie:
Kiełbasę zaparzyć w wodzie z dodatkiem ziela i liścia laurowego, gdy będzie już zaparzona, nakłuć widelcem i wyjąć. W międzyczasie podsmażyć na patelni pokrojoną w kostkę kiełbasę śląską, boczek, cebulę i czosnek, przesmażone dodać do wywaru z białej kiełbasy. Żurek rozpuścić w jogurcie, dodać trochę ciepłego wywaru z kiełbasy, wymieszać i stopniowo dodawać do garnka. Kiełbasę białą pokrojoną w talarki również dodać, przyprawić, jeśli żurek jest zbyt rzadki, zagęścić mąką, dodać dużo, dużo majeranku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz