Dzisiaj miał być obiad prosty i smaczny, a ponieważ uświadomiłam sobie, że jest już połowa października a ja jeszcze nie zdążyłam nacieszyć się cukinią, postanowiłam więc zrobić placki z cukinii z dodatkiem pora i czosnku, czyli zestaw moich ulubionych warzyw. Do placuszków idealnie pasowałby sos czosnkowy, ale musieliśmy zadowolić się ostrą surówką z ogóków i pomidorów.
Składniki:
4 średnie cukinie
1duży por
2 jajka
pęczek koperku
4 ząbki czosnku
4 łyżki mąki
sól, pieprz, papryka
Wykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i po kilku, kilkunastu minutach odciskamy sok. Pora i koperek drobniutko siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cukinii, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, przyprawy. Masę dokładnie mieszamy, a jeśli jest zbyt rzadka, dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Masę nakładamy na rozgrzany na patelni olej i smażymy placuszki. Trzeba je jeść póki ciepłe, bo po ostygnięciu nabierają gorzkiego smaku.
1duży por
2 jajka
pęczek koperku
4 ząbki czosnku
4 łyżki mąki
sól, pieprz, papryka
Wykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i po kilku, kilkunastu minutach odciskamy sok. Pora i koperek drobniutko siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cukinii, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, przyprawy. Masę dokładnie mieszamy, a jeśli jest zbyt rzadka, dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Masę nakładamy na rozgrzany na patelni olej i smażymy placuszki. Trzeba je jeść póki ciepłe, bo po ostygnięciu nabierają gorzkiego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz