środa, 27 października 2010

Drożdżówka


Ta drożdżówka zawsze się udaje, robi się ją bardzo łatwo i najlepiej zajada jeszcze ciepłą, popijając mlekiem. Jest tak prosta i niezawodna w wykonaniu, że gości na naszym stole ostatnio niemal co weekend. Dodawać można do niej różne owoce, ja lubię szczególnie z brzoskwinią lub ze śliwkami.

Składniki:
paczka drożdży
4-5 szkl mąki
1,5 szkl cukru
szklanka mleka
3 - 4 jajka
kostka margaryny


Wykonanie:Mleko lekko podgrzać, dodać szczyptę soli, 2 łyżeczki cukru, 4 łyżki mąki i rozkruszone drożdże, całość roztrzepać i pozostawić na słońcu do wyrośnięcia. Gdy drożdze rosną, rozpuścić margarynę (1 piątą zostawić do kruszonki), wymieszać ją z cukrem, jajkami, maką. Do masy dodać wyrośniete drożdże i wyrobić jednolitą masę. Gdy jest zbyt gęsta, dodać trochę mleka. Ciasto wyłożyć na blaszkę i poczekać aż zacznie rosnąć, w międzyczasie można wyłożyć na nie owoce i posypać kruszonką. Piec ok. 45 minut.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz