Uwielbiam paprykę we wszelkich daniach, a w leczu szczególnie. I żeby sobie zimą przypomnieć smaki lata, zrobiłam właśnie to leczo. A ponieważ jestem łakomczuchem, to podane niżej proporcje potroiłam i teraz w piwnicy czeka na zjedzenie około 18 duuużych słoików. Ilość warzyw do pokrojenia była przeogromna, na szczęście zawsze można liczyć na pomoc mamy :)
Składniki:
1kg kolorowej papryki
1 kg cebuli
1 kg pieczarek
1 kg cukinii
1 kg pomidorów
1kg kolorowej papryki
1 kg cebuli
1 kg pieczarek
1 kg cukinii
1 kg pomidorów
główka czosnku
2 papryki chili
łyżka vegety
łyżka soli
0,5 szkl oleju
Wykonanie:
Warzywa (pomidory obrane ze skórki) kroimy w półplasterki lub kostkę, smażymy ok. 10 minut, doprawiamy. Leczo przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy ok. 20 minut.
łyżka vegety
łyżka soli
0,5 szkl oleju
Wykonanie:
Warzywa (pomidory obrane ze skórki) kroimy w półplasterki lub kostkę, smażymy ok. 10 minut, doprawiamy. Leczo przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz