Przyznaję, że dopiero niedawno, przygotowując zupke z dyni dla synka, odkryłam zalety tego warzywa. Dla dziecka dynia smakuje bo przecież jest słodka, a ja postanowiłam połączyć słodycz dyni z imbirem i cynamonem. Efekt wyszedł znakomity - pyszne, nietypowe połączenie smaków, aż szkoda było przekładać dżem w słoiki :)
Składniki:
1 kg oczyszczonego miąższu z dyni
50 dag kwaśnych jabłek
2 średnie pomarańcze
1 szklanka cukru
1 opakowanie żelfixu
0,5 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć do rondla, zalać niewielką ilością wody i dusić 10 minut pod przykryciem. W miedzyczasie jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do dyni i razem dusimy. Kiedy dynia i jabłko zaczną się rozgotowywać, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia około 40 mniut, aż odparuje większość soku. Pod koniec gotowania dodajemy żelfix, sparzoną i startą skórkę z pomarańczy, sok wyciśnięty z pomarańczy i przyprawy. Gotujemy razem około 5 minut. Gorącym dżemem napełniamy słoiki i odstawiamy do góry dnem. Odwracamy kiedy ostygną. Z podanych proporcji zrobiłam 6 słoiczków o pojemności 0,25 litra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz