wtorek, 19 października 2010

Sojowa karkówka pieczona z papryką i pieczarkami




W sam raz na niedzielny obiad, danie najlepsze w wykonaniu mojej mamy :)

Składniki:
2 kg karkówki
600 gram pieczarek
1 duża papryka
4 - 5 dużych cebul
5 ząbków czosnku
sos sojowy
pieprz, jarzynka

Wykonanie:
Na kilkanaście godzin przed pieczeniem karkówkę kroimy w plastry grubości około 1 cm i obficie skrapiamy sosem sojowym, na noc wstawiamy do lodówki. Następnego dnia pieczarki kroimy w grube talarki, cebulę w piórka a paprykę w kostkę. Mięso obsmażamy chwilę na patelni. Naczynie żaroodporne przekładamy warstwami mięsa i warzyw, każdą pieprzymy a ostatnią warstwę lekko posypujemy jarzynką (sos sojowy jest słony, więc z jarzynka trzeba ostrożnie). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy póki mięsko nie będzie miękkie.
Z powyższych składników wyszło nam 8 dużych porcji, można było więc zjeść dużo i bardzo smacznie. A mięsko w trakcie pieczenia pachniało tak oszałamiająco, że zerkaliśmy głodnym wzrokiem w stronę piekarnika, nie mogąc się doczekać, kiedy będzie gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz