Składniki:
ciastka maślane lub herbtniki
1 k g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
1 łyżka soku z cytryny
szklanka śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem naturalnym)
200 g drobnego cukru
2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
250 g czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo 120 g drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z porzeczką
Wykonanie :1 k g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
1 łyżka soku z cytryny
szklanka śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem naturalnym)
200 g drobnego cukru
2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
250 g czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo 120 g drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z porzeczką
Tortownicę o średnicy około 25 cm wyłożyć ciastkami. Kremówkę podgrzać lekko na ogniu z cukrem, gdy ostygnie zmiksować z twarogiem i sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła, ), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki.Czarną porzeczkę zmiksować i chwilę podgrzać z cukrem, by się rozpuścił.
Masę serową podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać czarną porzeczkę. Na masę z ciastek wylać masę serową jasną, potem ciemną (można masę jasną schłodzić przez pół godziny w lodówce, by masy się nie wymieszały, a potem nałożyć warstwę z porzeczką).
Schłodzić przez noc w lodówce. Dowolnie dekorujemy i zajadamy choćby "oczami".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz