piątek, 6 lipca 2012

Makaron ze szpinakiem i pieczonym serem camembert

A oto nasz wczorajszy pyszny obiad. Oddam  głos autorowi tego przepisu czyli Jamiemu Oliverowi :) 
"Danie to jest bardzo łatwe. Aby je ugotować, wystarczy zaledwie kilka podstawowych składników (...). Potrawa przyniesie kucharzowi satysfakcję, będzie wspaniale wyglądała i pachniała oraz sprawi, że goście uznają cię za geniusza. Szczerze mówiąc, makaron ze stopionym serem nie jest najzdrowszym daniem na świecie, ale potrawa jest tak pyszna, że od czasu do czasu warto ją przyrządzić." Jamie Oliver, Każdy może gotować.
Do słów mistrza nic dodać, nic ująć, trzeba danie zrobić i zajadać ze smakiem, a po południu, by uciszyć wyrzuty sumienia  pójść na długi spacer:)


Składniki na 2 bardzo sycące  porcje:
1 opakowanie sera camemert (250 gram)
2 ząbki czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek
50 gram sera parmezan
200 - 300 gram makaronu
pół pęczka szpinaku
sól morska, pieprz


Wykonanie:
W skórce na wierzchu sera wycinamy koło. Obieramy czosnek i kroimy go w drobne plasterki, kładziemy je na serze, skrapiamy lekko oliwą z oliwek, posypujemy rozmarynem, solą i pieprzem. Przykładamy do sera wycięte kółko, lekko dociskamy i zapiekamy w 180 stopniach około 25 minut, aż ser się roztopi i nabierze złotego koloru. 
W między czasie gotujemy makaron i myjemy szpinak. Gdy makaron będzie już al dente, dorzucamy do niego  poszatkowany szpinak i przez 10 sekund gotujemy razem. Następnie makaron ze szpinakiem odcedzamy, zostawiając nieco ugotowanej wody. Wrzucamy makaron ze szpinakiem z powrotem do garnka i czekamy aż szpinak zwiotczeje.
 Skrapiamy obficie oliwą z oliwek i posypujemy startym parmezanem. Jeżeli sos  będzie zbyt gęsty, dodajemy nieco wody z gotowanego makaronu. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Nakładamy na talerze i polewamy roztopionym serem camembert.

1 komentarz:

  1. Szpinak i camembert razem smakują świetnie. Szczególnie z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń