czwartek, 7 czerwca 2012

Spaghetti carbonara


Muszę się przyznać, że spaghetti carbonara jadłam pierwszy raz w życiu .... danie to kusiło mnie od dawna ale obawiałam się smaku żółtka .... no i jak się okazało, były to obawy zupełnie niepotrzebne, a ja przez lata dobrowolnie odmawiałam sobie takiego smakołyku! Karygodne! Teraz w ramach kary będziemy chyba jeść spaghetti carbonara przynajmniej raz w tygodniu :)

Składniki na 3 - 4 sycące porcje:
400 gramów makaronu
150 gramów chudego wędzonego boczku
3 - 4 żółtka
250 ml śmietany kremówki
1 duży  ząbek czosnku
szczypta suszonego rozmarynu
oliwa, sól, pieprz 
100 gramów startego parmezanu

Wykonanie:
Boczek kroimy w długie cienkie paski. Na patelni o wysokich ściankach rozgrzewamy oliwę i zrumieniamy na niej boczek. Gdy będzie chrupiący dodajemy połowę śmietany, posiekany drobno czosnek oraz rozmaryn. Całość dusimy chwilę, natomiast do pozostałej śmietany dodajemy roztrzepane żółtka oraz ser. Mieszamy masę jajeczno serową i wylewamy ją na patelnię z boczkiem. Ważne, żeby od tej pory dania nie zagotować, bo sos mógłby się zważyć i zrobiłaby się z jajek jajecznica. Doprawiamy pieprzem lub ewentualnie jeszcze solą, choć ostrożnie, bo i boczek i parmezan są dość słone. Mieszamy sos z makaronem ugotowanym al dente, ewentualnie dolewamy troszkę wody z gotowanego makaronu i od razu podajemy.

13 komentarzy:

  1. mówi się (i pisze) gramów a nie gram! Ale przepis jest bardzo dobry, najlepszy w sieci.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za uwagę, już się poprawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbuję zrobić ..:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyszło dobre...ale jadłam lepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A bez żółtek ni można?

    OdpowiedzUsuń
  6. To już nie byłby ten smak ...
    Ja białka zamrażam i wykorzystuję później np. do kokosanek, tak więc nic się nie zmarnuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a całego jajka nie można dać?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ludzie przepis to jest przepis, więc pytania typu "a nie można..." sa pozbawione sensu

    OdpowiedzUsuń
  9. Bez żółtek to nie jest już carbonara.

    OdpowiedzUsuń
  10. Oczywiście że można dać całe jajko!!! Oryginalny przepis uwzględnia jedynie jajko i parmezan, w ORYGINALNEJ carbonarze nie ma śmietany!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. W ORYGINALNEJ carbonarze śmietana albo jest albo jej nie ma. Zależ jak Mamma danego Włocha gotowała. Jako lub żółtko być musi.

    A ORYGINALNE ruskie kię pryska śmietaną czy nie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawa wersja carbonary. Ja jednak polecam wszystkim lżejszą wersję tego dania...
    Zamiast boczku - szynka, zamiast smietany jogurt grecki i nie dodaję jajek, też smakuje super...Pozdrawiam Angelika z Polic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PRACOWALAM Z WLOCHAMI W RESTAURACJI I WOGOLE INACZEJ SOS SIE ROBI A JAJKO BYLO PODAWANE JUZ NA TALERZU

      Usuń