niedziela, 17 czerwca 2012

Lekka sałatka brokułowa


Ta sałatka to dobry dodatek do grilla lub pomysł na smaczną kolację, jest kolorowa i bardzo zdrowa, połączenie brokuła i papryki dostarcza nam bowiem wielu cennych składników odżywczych. Dodatek sosu sojowego nadaje jej niebanalnego smaku.
A jak nastroje po ostatnim meczu naszej reprezentacji na euro? My przez chwilę rozważaliśmy zakazanie naszemu synkowi oglądania Krecika, ale czemu niewinne dziecko ma ucierpieć? W końcu wygrała lepsza drużyna, czyli sport okazał się sprawiedliwy, co ponoć wcale nie jest regułą .... W każdym bądź razie synek jak co dzień obejrzy sobie dzisiaj swoja ukochaną bajkę, no może podsuniemy mu też Reksia  :)

Składniki:
1 brokuł
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
pęczek dymki poszatkowanej wraz ze szczypiorkiem
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
ewentualnie sezam do posypania

Wykonanie:
Różyczki brokuła obgotować przez kilka minut w gorącej wodzie z dodatkiem mleka. Paprykę pokroić w cienkie paski i wymieszać z ostudzonym brokułem, dymką i szczypiorem. Polać oliwą połączoną z sosem sojowym, wymieszać z warzywami, ewentualnie posypać sezamem.
Przepis zgłaszam do akcji organizowanej przez mops w kuchni

4 komentarze:

  1. Swietny dodatek do grillowanych mies albo ryb!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna przekąska na gorące dni, takie jak dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pasuje do grilla! Poproszę o prawidłowe oznaczenie wpisu zgodnie z zasadami akcji Grill 2012, wtedy zaakceptuję na Durszlaku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj zrobię sobie podobną na kolację :)

    OdpowiedzUsuń