środa, 27 czerwca 2012

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem


Pyszności! To moje pierwsze kruche ciasto z budyniem i z pewnością nie ostatnie :) W planach są kolejne budyniowe warianty, ale przyznaję, że ogromny wybór   sezonowych owoców przyprawia mnie o zawrót głowy i czasami trudno mi się zdecydować, które z tych smakołyków spożytkować do ciasta! Truskawki, czereśnie, borówki, maliny .... w trosce o zawartość swojego portfela chyba zacznę omijać rynek :)
Ciasto jest bardzo smaczne, delikatne i niezbyt słodkie, gorąco je polecam.


Składniki:
3 szklanki mąki
200 gram masła
1 szklanka cukru
2 żółtka
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe
3 szklanki mleka
ok 400 gram rabarbaru


Wykonanie:
Mąkę, masło, cukier, żółtka, śmietanę i proszek  zagnieść by powstało gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 2 części: większą (ok 2/3 ciasta  rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (ok. 25  x 35 cm) a mniejszą włożyć do zamrażarki.
Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki, równomiernie rozłożyć na cieście. Ugotować budyń i gorący wylać na rabarbar. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez około 45 minut.

3 komentarze: