Uwielbiam szperać w internecie w poszukiwaniu inspirujących przepisów i czasami bywa tak, że na jakiś przepis ledwie spojrzę, a już wiem, że koniecznie muszę go wypróbować. Tak było właśnie z cebularzami, na które natrafiłam na blogu Moja mała kuchnia, polecam ten przepis, cebularze miały dokładnie taki smak, jaki sobie wyobrażałam. Pozwoliłam sobie na niewielkie modyfikacje przepisu - zmniejszyłam ilość maku, a zwiększyłam cebuli i taki farsz idealnie trafił w nasz smak :)
Składniki:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
0,5 kg mąki najlepiej krupczatki
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżeczka soli
6 dag margaryny
1, 5 kg cebuli
3 płaskie łyżki maku
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W pozostałym ciepłym mleku rozpuszczamy margarynę i wraz z rozczynem dodajemy do mąki wymieszanej z solą. Mieszamy składniki, dodajemy roztrzepane jajko. Wyrabiamy gładkie, odstające od ręki ciasto i pozostawiamy przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy farsz - cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor, gdy lekko ostygnie dodajemy mak, doprawiamy solą i pieprzem Wyrośnięte ciasto dzielimy na kulki, każdą rozwałkowujemy i nakładamy farsz. Przed włożeniem do piekarnika czekamy, aż ciasto znowu podrośnie, pieczemy w 200 stopniach do zrumienienia brzegów ciasta, czyli około 20 - 25 minut. Ewentualnie można pod koniec pieczenia posypać cebularze startym żółtym serem.
Wyglądają pysznie . Uwielbiam cebularze :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że by mi smakowały. Bardzo apetycznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPolecam, podobne, ukraińskie czieburieki i samsa.
OdpowiedzUsuń