piątek, 24 lutego 2012

Prowansalska potrawka z kurczaka


To bardzo smaczne, aromatyczne danie, banalnie proste w przygotowaniu, polecam nie tylko leniuchom ! Wino, estragon i zioła prowansalskie nadają mięsu wspaniałego smaczku :)

Składniki:
4 duże udka kurczaka lub dwie podwójne piersi
7 średnich ziemniaków
2 - 3 średnie marchewki
1 papryka (dałam czerwoną, ale świetnie będzie też pasować i wygladać zielona)
2 - 3 duże cebule
4 ząbki czosnku, jeśli ktoś lubi to można dać więcej, ja w trakcie gotowanie dodałam jeszcze kilka suszonych płatków
1/ 2 szklanki białego wina
cytryna, estragon
sól, pieprz, zioła prowansalskie - duuuużo
szklanka bulionu do podlania

Wykonanie:
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć, wymieszać z estragonem i ziołami prowansalskimi i wstawić na minimum godzinę do lodówki.
W szerokim garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, po kilku minutach dodać posiekany czosnek i mięso, smażyć razem przez kilka minut po czym zalać winem i gotować bez przykrycia, aż około połowa wina wyparuje. W między czasie pokroić w półtalarki marchewkę, a ziemniaki w kostkę. Do mięsa dodać najpierw marchewkę, później ziemniaki a na końcu pokrojoną w kostkę paprykę. Jeśli będzie potrzeba, to dodać bulion, doprawić ziołami i gotować aż warzywa będą miękkie.

3 komentarze:

  1. uwielbiam smak królika, rozpływa się w ustach..
    pozdrawiam cieplutko,
    szana-banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne połączenie składników. Uwielbiam takie potrawki!

    OdpowiedzUsuń
  3. jedzonko bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń