wtorek, 7 lutego 2012

Pizza czyli nie taki diabeł straszny ...

Przez długi okres czasu wydawało mi się, że zrobienie pizzy to coś bardzo skomplikowanego i nawet nie myślałam, żeby samodzielnie ją przygotować w domu. Ale ponieważ pizzę lubimy bardzo, a gotowe spody do pizzy kupowane w sklepach są według mnie okropne, to zaczęłam przeglądać rożne przepisy na ciasto do pizzy i okazało się, że nie ma w nich nic skomplikowanego! Eureka!!! Ciasto okazało się bardzo łatwe do przygotowania, super elastyczne, do tego mamy możliwość skomponowania własnych dodatków i super pizza gotowa :) Od tego czasu pizza w naszym domu pojawia się niemal raz w tygodniu, pobliska pizzeria straciła klienta :)

Ciasto do pizzy - składniki na 2 pizze o średnicy 35 cm:
3 szklanki mąki pszennej typ 650
20 g świeżych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
1 szklanka ciepłej wody

Wykonanie:
Z wody, cukru i rozkruszonych drożdży zrobić rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z rozczynem, solą i  oliwą. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić przykryte ściereczką, by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte przełożyć na natłuszczoną blaszkę i obłożyć dowolnymi składnikami. Ja smaruję grubą warstwą sosu pomidorowego, obkładam salami, szynką, pieczarkami, cebulą, generalnie tym co znajdę w lodówce. Piekę 20 minut w 180 stopniach, posypuję serem żółtym lub mozzarellą i zapiekam kolejne 10 minut, do zrumieniania brzegów ciasta.




3 komentarze:

  1. Ja też mam wiele kuchennych mitów - demonów, które krok po kroku staram się okiełznać. Z reguły, tak, jak Twoja pizza okazują się być całkiem proste!

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja się po prostu nie mogę zebrać - albo czasu brak, albo drożdży nie ma :P

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam... ale narobilas mi smaku:)

    OdpowiedzUsuń