sobota, 4 lutego 2012

Cebularze lubelskie


Uwielbiam szperać w internecie w poszukiwaniu inspirujących przepisów i czasami bywa tak, że na jakiś przepis ledwie spojrzę, a już wiem, że koniecznie muszę go wypróbować. Tak było właśnie z cebularzami, na które natrafiłam na blogu Moja mała kuchnia, polecam ten przepis, cebularze miały dokładnie taki smak, jaki sobie wyobrażałam. Pozwoliłam sobie na niewielkie modyfikacje przepisu - zmniejszyłam ilość maku, a zwiększyłam cebuli i taki farsz idealnie trafił w nasz smak :)

Składniki:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
0,5 kg mąki najlepiej krupczatki
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżeczka soli
6 dag margaryny
1, 5 kg cebuli
3 płaskie łyżki maku

Wykonanie:
Drożdże mieszamy z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W  pozostałym ciepłym mleku rozpuszczamy margarynę i wraz z rozczynem dodajemy do mąki wymieszanej  z solą. Mieszamy składniki, dodajemy roztrzepane jajko. Wyrabiamy gładkie, odstające od ręki ciasto i pozostawiamy przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy farsz - cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor, gdy lekko ostygnie dodajemy mak, doprawiamy solą i pieprzem Wyrośnięte ciasto dzielimy na kulki, każdą rozwałkowujemy i nakładamy farsz. Przed włożeniem do piekarnika czekamy, aż ciasto znowu podrośnie, pieczemy w 200 stopniach do zrumienienia brzegów ciasta, czyli około 20 - 25 minut.  Ewentualnie można pod koniec pieczenia posypać cebularze startym żółtym serem.

3 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie . Uwielbiam cebularze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pewna, że by mi smakowały. Bardzo apetycznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam, podobne, ukraińskie czieburieki i samsa.

    OdpowiedzUsuń