piątek, 12 sierpnia 2011

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

To ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, smakuje wspaniale: jest delikatne, puszyste i wilgotne. Ja zrobiłam je ze śliwkami, ale z powodzeniem można użyć innych sezonowych owoców np. truskawek, wiśni, malin. Składniki do jego wykonania zawsze znajdą się w lodówce, więc ciasto jest idealne gdy niespodziewanie odwiedza nas goście. Do odmierzania składników używamy kubka po użytym jogurcie  - to tak dla odmiany :)

Składniki:
1 kubek dużego jogurtu naturalnego
3 kubki mąki
1,5 - 2 kubki cukru
cukier waniliowy
5 - 6 jaj
3/4 kubka oleju roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce

Wykonanie:
Ciasto przygotowujemy tak jak na muffinki, czyli w osobnych miskach mieszamy składniki suche i mokre, a następnie łączymy je mieszając dokładnie łyżką. Ciasta nie należy miksować, a jedynie mieszać łyżką lub ręką - to ważna zasada!
Wyrobione na gładką masę ciasto wykładamy do natłuszczonej blaszki, kładziemy owoce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30 - 40 minut.

3 komentarze:

  1. A tak w przybliżeniu to jakiej wielkości ten jogurt? Bo na rynku są i takie 150g i 450g też

    OdpowiedzUsuń
  2. Daję jogurt duży - dokładnie 400 gram

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za odpowiedź :) Na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń