Zafascynowana tartami postanowiłam wypróbować kolejny przepis - tym razem z udziałem moich ulubionych letnich warzyw: cukinii i pomidorów. Efekt okazał się w pełni zadowalający i danie to na pewno jeszcze nie raz pojawi się na naszym stole.
Składniki (3 -4 porcje):
Ciasto:
3 szklanki mąki
kostka masła
szczypta soli
Nadzienie:
2 małe cukinie
4 średnie pomidory (mogą być też pomidory z puszki)
kilka łyżek przecieru pomidorowego
1 duża cebula
3 -4 ząbki czosnku
2 jajka
ser żółty starty do posypania
sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano
Masło posiekać wymieszać z mąką, solą, wodą (około 6 łyżek), ciastem wyłożyć natłuszczoną foremkę i wstawić na godzinę do lodówki. Ponakłuwać ciasto i piec około 20 minut w 180 stopniach.
Czosnek posiekać drobniutko i zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażać. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i dusić. Pomidory obrać ze skórki, pokroić drobni i dodać do cukini wraz z przecierem pomidorowym, podgrzewać kilka minut razem, doprawić mocno ziołami i wyłożyć na ciepłe ciasto. Wierzch polać roztrzepanymi jajkami, zapiekać około 30 minut w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku, pod koniec zapiekania posypać serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz