czwartek, 18 sierpnia 2011

Tarta z pomidorami i serem pleśniowym

Składniki:
kostka masła
3 szklanki mąki
około 1 kg dojrzałych pomidorów
3 cebule
opakowanie sera pleśniowego
pół szklanki sera żółtego startego
2 jajka
mała śmietana
sól, pieprz, oregano, bazylia

Wykonanie
Masło zagnieść z mąką, szczyptą soli i 5 łyżkami wody, wyłożyć na blaszkę i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie włożyć ją do nagrzanego piekarnika na około  15 - 20 minut.
Cebulę pokroić w talarki, podsmażyć na patelni z oliwą, dodać obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory, dusić razem na małym ogniu około 10 minut, doprawić solą, pieprzem, ziołami. Jajka rozbić w misce, wymieszać ze śmietaną i pokrojonym w dużą kostkę serem pleśniowym oraz startym żółtym.  Wyłożyć pomidory na upieczone słone ciasto, zalać masą śmietanowo serowo-jajeczną, piec 30 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz