Pyszne żółciutkie, aromatyczne placuszki z dynią - moje dziecko potrafi zajadać je na śniadanie, obiad, kolację .... Obok twarogowych placuszki z dynią należą do naszych faworytów :)
A dynia - mhmm z każdym rokiem coraz bardziej uwielbiam to warzywo! Do tych placuszków warto zaopatrzyć się w dynię o niezbyt soczystym miąższu, tak by po starciu warzywa nie trzeba było odciskać wiele soku.
Składniki:
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1 szklanka startej, odciśnietej dyni
2 jajka
1 szklanka mleka
Wykonanie:
W misce roztrzepujemy jajka i łączymy je z mlekiem. Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach dynię i całość blenderujemy. Dodajemy składniki suche czyli mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wykładamy łyżką placuszki (ciasto jest dość rzadkie) i obsmażamy na rumiano z obu stron. Podajemy z cukrem pudrem lub syropem klonowym.
Takie placuszki są naprawdę przepyszne :)
OdpowiedzUsuń