Krótkie jesienne dni nie sprzyjają robieniu zdjęć, ale pewną rekompensatą za tą pochmurną pogodę są leśne grzyby. Grzanki z takimi grzybami to smaczna i bardzo popularna przekąska.
Składniki na 6 - 7 grzanek:
25 dg leśnych grzybów, ja wykorzystałam opieńki
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
3 gałązki tymianku
1 - 2 łyżki masła
pieczywo na grzanki
10 - 15 dg sera żółtego
sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Masło rozpuszczamy na patelni i podsmażamy na nim cebulę, a po chwili również czosnek. W międzyczasie kroimy grzyby na mniejsze kawałki i dodajemy je do cebuli i czosnku, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy tymianek. Podsmażamy wszystko razem przez około 10 minut aż odparuje sok z grzybów.
Nakładamy grzyby na kromki pieczywa, posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku w 160 stopniach przez około 10 minut do lekkiego zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz