wtorek, 16 października 2012

Pizza z salami i oscypkiem


Rodzice wracając z urlopu w górach obdarowali nas pysznymi oscypkami. Część tych pysznych serów spałaszowaliśmy ze smakiem niemal od razu, a reszta trafiła jako dodatek do obiadów, tutaj jak widać do pizzy, znacznie urozmaicając jej smak :)
U nas nad morzem oscypki to wielki rarytas :)

Składniki na całą blaszkę piekarnika:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
20 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka ziół prowansalskich

Sos pomidorowy i farsz:
puszka pomidorów lub 3 - 4 dorodne pomidory w sezonie
  2 duże cebule
2 - 3 ząbki czosnku
sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie
10 -15 dg salami
20 dg oscypka
20 dg pieczarek
1 średnia czerwona papryka
kilka czarnych oliwek


Wykonanie:
Z wody, cukru i rozkruszonych drożdży robimy rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę przesiewamy, mieszamy z rozczynem, solą, ziołami i  oliwą. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką, by podwoiło swoją objętość. 
W między czasie 1 cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oliwy, w trakcie podsmażania dodajemy posiekany drobno czosnek, a po kilku kolejnych minutach pokrojone w drobną kostkę pomidory z puszki. Całość trzymamy na niewielkim ogniu aż sok z pomidorów nieco odparuje, w trakcie doprawiamy przyprawami i ziołami.
Wyrośniete ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę do piekarnika, ciasto rozciągamy w rękach, rozprowadzając na całą powierzchnię blaszki. Ciasto jest bardzo elastyczne i śmiało możemy je rozciągać w powietrzu lub bezpośrednio na blaszce. 
Na wierzch ciasta wykładamy sos pomidorowy, a na sos pokrojone w cienkie plasterki składniki farszu czyli cebulę, pieczarki, salami, paprykę, oscypka, oliwki.
Tak przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 - 30 minut, w tym czasie ciasto powinno leciutko jeszcze podrosnąć i się przyrumienić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz