poniedziałek, 8 października 2012

Pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami


Bardzo łatwe i bardzo smaczne ciasto. Śliwki już się powoli kończą, ale jeśli jeszcze ktoś nie próbował w tym roku ciasta ze śliwkami, to ma szansę to nadrobić :) Polecam !
Ciasto można dodatkowo posypać przed pieczeniem cynamonową kruszonką, w moim przypadku zwyciężyło lenistwo i kruszonki nie zrobiłam. Mimo to ciasto było przepyszne, zwłaszcza jeśli ktoś lubi takie szybkie w przygotowaniu, niewymagające wielu składników ciasta :)


Składniki na tortownicę o średnicy  25 cm
1 szklanka jogurtu
0,5 szklanki oleju
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
2,5 szklanki mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kg śliwek węgierek


Wykonanie:
W osobnych miskach mieszamy suche i mokre składniki ciasta, następnie łączymy je ze sobą za pomocą łyżki. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Na wierzch wykładamy połówki umytych i wydrążonych z pestek śliwek.Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka.

1 komentarz: