Bardzo smaczne wilgotne, aromatyczne muffinki. Kwaskowata śmietanowo-cytrynowa polewa pasuje do nich wręcz idealnie. Absolutnie przepyszne muffinki, jedne z najlepszych jakie miałam okazję jeść.
Składniki na około 15 sztuk:
400 g dyni piżmowej ze skórką,
350 g cukru (ja dałam 250)
4 jajka
szczypta soli
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść pokruszonych orzechów włoskich (pominęłam)
łyżeczka cynamonu
175 ml oliwy
Polewa_
100 ml gęstej śmietany
2 czubate łyżeczki cukru pudru
skórka otarta z jednej cytryny
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Dynię kroimy w małe kawałki i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, im mniejsze kawałki dyni, tym krótszy czas pieczenia. Następnie dynię miksujemy.
W osobnych miskach mieszamy składniki suche i mokre, nastepnie łączymy je ze sobą przy pomocy łyki, dodajemy zmiksowaną dynię. Przekładamy do foremek i pieczemy około 20 - 25 minut w 180 stopniach.
Składniki polewy łączymy ze sobą i polewamy na ostudzone muffinki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz