poniedziałek, 5 listopada 2012

Risotto z grzybami

Wiem, że grzyby już się kończą, ale jeśli jeszcze uda się Wam zdobyć te leśne pyszności, to wykorzystajcie je do risotto. Danie jest bardzo smaczne i aromatyczne, tymianek i białe wino doskonale komponują się z ryżem i grzybami.Przepis zainspirowany jest programem Ewy Wachowicz, ja dostosowując danie do naszego smaku zwiększyłam ilość grzybów i wina.


Składniki na 4 - 5 porcji:
2 szklanki ryżu
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
30 dag leśnych grzybów
około 1 litr wywaru z jarzyn i suszonych grzybów
100 - 150 ml  białego wina
10 dag parmezanu
4 gałązki świeżego tymianku (ewentualnie 1/2 łyżeczki suszonego)
świeża natka pietruszki do posypania
3 - 4 łyżki masła
sól, pieprz

Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na dużej patelni na niewielkiej ilości oliwy. Po chwili dodajemy posiekany drobniutko czosnek, przesmażamy przez około 2 minuty i  dodajemy ryż. Smażymy całość aż ryż stanie się szklisty, dodajemy wówczas szklankę gorącego wywaru i wino. Na małym ogniu gotujemy całość, a gdy wywar się wchłonie, dodajemy kolejną szklankę i tak powtarzamy tę czynność, aż ryż będzie prawie miękki. 
Na osobnej patelni podsmażamy na maśle oczyszczone i pokrojone w dość duże kawałki grzyby. Dodajemy do grzybów sól, pieprz, tymianek. Tak przyprawione grzyby dodajemy do ryżu, posypujemy startym parmezanem, dodajemy 2 łyżki masła i całość dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką na około 2 - 3 minuty. 
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i ewentualnie jeszcze parmezanem.

1 komentarz:

  1. uwielbiam risotto z leśnymi grzybami, niesamowite jak te świeże inaczej smakują niż suszone. dwa zupelnie inne dania powstają :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń