Ten pasztet robiłam ostatnio na Wielkanoc i bardzo nam wszystkim smakował. Może się wydawać, że z jego przygotowaniem jest sporo pracy, ale to nie do końca prawda, wystarczy sobie dobrze zorganizować pracę. A skoro pisze to ja, czyli osoba nieszczególnie zorganizowana to znaczy, że pasztet jest bardzo łatwy w przygotowaniu :) Z podanych tu przeze mnie składników wyszły 2 keksówki, czyli ilość rzeczywiście świąteczna. Przygotowanie tego pasztetu łatwo można "podłączyć" pod rosół, czyli część mięsa i warzyw z rosołu wykorzystujemy do zrobienia pasztetu. Długo zachowuje on świeżość, jest aromatyczny, delikatny no i przede wszystkim nasz własny - czyli wiemy co jemy :)
Składniki:
5 udek z kurczaka
300 g podgardla lub boczku
300 g mięsa wieprzowego
3 jajka
3 marchewki
1 mała pietruszka
kawałek selera
2 spore cebule
4 - 5 ząbków czosnku
2 namoczone i odciśnięte z wody kajzerki
gałka muszkatołowa, sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
Udka oczyścić i wraz z warzywami włożyć do garnka, ugotować do miękkości (warzywa w trakcie warto wyjąć,by się nie rozgotowały). Możemy też jak pisałam wyżej wykorzystać mięso i włoszczyznę z rosołu. Boczek i mięso wieprzowe pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni z olejem, w trakcie dodać pokrojoną cebulę. Następnie wszystkie składniki czyli mięsa, marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek, bułkę mielimy 3 razy ( o cudowne maszynki elektryczne co bym bez was zrobiła:)), dodajemy jajka, przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę.
Piękny pasztet, uwielbiam tradycyjne smaki. :)
OdpowiedzUsuńPrezydent robi bardzo podobny, ale dodaje jeszcze do niego 3 łyżki koniaku, jednak nie wiem, czy to jakoś mocno wpływa na smak. :) Pozdrowienia!
muszę koniecznie w końcu upiec mój pierwszy pasztet i na pewno skorzystam z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuń