środa, 25 kwietnia 2012

Makaron z groszkiem i szynką w pysznym sosie śmietanowo-estragonowym

Za oknem wreszcie wiosna, drzewa z każdym dniem są coraz zieleńsze, kwitną wiśnie, jabłonie no i oczywiście  moje ulubione wiosenne kwiaty szafirki i tulipany. Gdy tak pięknie za oknem, szkoda marnować czasu na siedzenie w domu i szykowanie wymyślnych potraw. Po tylu miesiącach śniegu, deszczu i pluchy spragnieni jesteśmy słońca :) Dlatego też dzisiaj na obiad serwuję danie szybkie, proste i smaczne. Połączenia makaronu, szynki sosu śmietanowego i wina dla mnie zawsze gwarantuje smakowity posiłek. Polecam to danie gorąco i zmykam z dzieckiem podziwiać jak przyroda już w pełni obudziła się do życia.

Składniki:
2 dymki
pół pęczka szczypiorku
300 gram szynki
200 gram świeżego lub mrożonego groszku
3 - 4 małe serki topione (używam małych trójkątnych firmy  Hochland)
ok. 250 ml smietany 12%
ok. 50 ml białego wina
estragon, oregano, sól, pieprz
ulubiony makaron

Wykonanie:
Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju, w trakcie dodajemy pokrojoną w wąskie paski szynkę. Podsmażamy kilka minut i dodajemy śmietanę, pokrojony  serek topiony, wino, dużo estragonu (dałam prawie łyżkę suszonego) i oregano. Gotujemy aż serek się całkowicie rozpuści, wówczas dodajemy groszek i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż bedzie miękki. 
W między czasie gotujemy makaron, odcedzamy ale około  0,5 - 1 szklankę wody z gotowania zostawiamy. W garnku mieszamy makaron z  szynką, groszkiem i sosem, a jeśli danie jest zbyt gęste, dodajemy część wody z gotowania. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i zajadamy :)

2 komentarze:

  1. Brzmi fajnie, dziś wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń