poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Pieczeń rzymska nie tylko na Wielkanoc


Ta pieczeń już od lat  pojawia się na naszym stole w każde święta i różne inne rodzinne uroczystości. Jest doskonała podana  zarówno na ciepło jak i na zimno, jako przekąska z dodatkiem np. chrzanu czy sosu tatarskiego. Jeszcze się nie znalazła osoba, której by ta pieczeń nie smakowała :) A szykując ja na Wielkanoc wkładamy przed pieczeniem do środka ugotowane na twarde jajko, później cieszy ono oko :) Najprostsza wersja tej pieczeni jest bez pieczarek, ale ja lubię zawsze troszkę ich dodać, pieczeń nie jest wtedy taka sucha.

Składniki na 1 keksówkę:
500 - 700 dag mięsa mielonego (najlepiej mieszane)
1 jajko
1 bułka kajzerka - namoczona w wodzie i nastepnie odciśnięta
20 dag pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
posiekana natka pietruszki
ewentualnie inne ulubione zioła

Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak jak na tradycyjne kotlety mielone. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i zapiekać w 180 stopniach przez około 60 minut. Jeśli dodajemy pieczarki, to należy je prędzej zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekać i lekko podsmażyć na patelni by puściły sok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz