piątek, 16 marca 2012

Omlet ze szpinakiem i serkiem wiejskim

Okazja do wspólnego zjedzenia śniadania nie zdarza się często, więc kiedy już się nam przydarzy, to lubię przygotować coś smakowitego i efektownego. A ponieważ bardzo nam zasmakował omlet z serkiem wiejskim , postanowiłam urozmaicić go, dodając szpinak. Efekt wyszedł wyśmienity. Danie jest bardzo smaczne i pożywne.  Ja niecierpliwie czekam już na świeży szpinak.  Za oknem już wiosna :)

Składniki na 2 - 3 bardzo sycące porcje porcje:
4 jajka
3 łyżki mąki
200 gram serka wiejskiego
spora garść szpinaku ( ja użyłam mrożonego w brykiecie)
sól, pieprz, ewentualnie ulubione zioła

Wykonanie:
Jajka wraz z solą ubić na puszystą masę, dodać mąkę, serek, rozmrożony szpinak, doprawić. Dokładnie wymieszać i wylać masę na nagrzaną i lekko natłuszczoną patelnię. Smażyć pod przykryciem do zrumienienia spodu, a następnie delikatnie przełożyć omlet na drugą stronę (możne  pomóc sobie talerzem ) i smażyć jeszcze 2 - 3 minuty.Świetnie pasuje do tego omletu pomidor.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz