To bardzo smaczna, nietypowa propozycja podania mielonych kotletów, choć niestety bardziej czasochłonna . Ale warto czasami wygospodarować troszkę więcej czasu by zaskoczyć domowników przy stole ciekawym i smacznym daniem.
Składniki:
500 gram mięsa mielonego (użyłam wołowo - wieprzowego)
100 gram ryżu - ugotować według przepisu na opakowaniu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
łyżeczka mielonego kminku
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka słodkiej papryki
1 - 2 łyżki przyprawy do kebaba/gyrosa
2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
ewentualnie bułka tarta do panierowania
Wykonanie:
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z mięsem i ryżem, dodać jajko i pozostałe składniki. Z masy uformować małe kotleciki i nabijać je na patyczki do szaszłyków. Jeśli masa nie będzie wystarczająco mocno zbita, dodać trochę bułki tartej. Można w niej również obtoczyć kotleciki. Wstawić je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 30 minut, aż do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz