Uwielbiam takie proste i szybkie w przygotowaniu smakołyki! A żeby uciszyć dręczące mnie z powodu zjedzenia kolejnych słodkości wyrzuty sumienia, dodałam do muffinek płatki owsiane. Tym sposobem są one troszkę bardziej zdrowe, przynajmniej tak samej sobie tłumaczę ... :)
Składniki:
2,5 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
2 jajka
400 gram jogurtu z jabłkiem lub jogurtu naturalnego
80 ml oleju
1 średnie jabłko
Wykonanie:
W dwóch osobnych miskach mieszamy składniki suche i mokre, następnie łączymy je ze sobą i mieszamy łyżką, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Nakładamy ciasto do foremek, wierzch posypujemy płatkami owsianymi, pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.
Płatki owsiane mam kupione już od jakiegoś czasu, czekały na odpowiednie wykorzystanie. Dzięki za inspirację, przepis jest świetny!
OdpowiedzUsuń