piątek, 2 marca 2012

Calzone


Po tym jak zaprzyjaźniłam się z ciastem na pizzę, postanowiłam zmierzyć się z calzone. Zawsze bardzo mi smakował ten pieróg, miałam więc wielką ochotę przyrządzić go sama i zdecydować czym napełnić jego wnętrze. Przygotowanie ciasta i jego rozwałkowanie okazało się być równie łatwe jak przy tradycyjnej pizzy, a farsz to połączenia moich ulubionych składników, czyli papryki, pieczarek i oliwek, a żeby zadowolić męża -  także z dodatkiem mięsa. Danie wyszło bardzo smaczne,  choć w przyszłości przygotuję je raczej, żeby zaskoczyć mile gości, bowiem zwykła pizza smakuje równie dobrze, a robi się ja jednak szybciej :) Przepis na ciasto pochodzi ze strony  moje wypieki.


Składniki na 4 pierogi:
450 gram mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suchych drożdży lub 16 gram świeżych
2 łyżki oliwy
250 ml ciepłego mleka + mleko i  zioła prowansalskie do posmarowania


Farsz:
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 podwójne piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
300 gram pieczarek
kilka czarnych oliwek
ser żółty do pospania
sól, pieprz, ulubione zioła

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i drożdże, jeśli używamy świeżych, to dodajemy przygotowany prędzej rozczyn. Dodajemy mleko i oliwę, wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, natłuszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na  1 - 1,5 godziny aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części, każdą rozwałkowujemy na kulę o średnicy około 20 cm. Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.  Na połowę ciasta  nakładamy farsz, posypujemy serem,  pozostawiamy 1 - 2 cm wolny od krawędzi, brzegi smarujemy wodą. Zginamy ciasto w połowie i formujemy pieróg, brzegi dokładnie sklejamy. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy ziołami. Pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut, aż pieróg mocno się zrumieni.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam calzone. Ostatnio robiłam, z trochę innego przepisu. Twoje wygląda bardzo smacznie, propozycja nadzienia jest bardzo kusząca :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne, robię jutro na imprezkę, będzie super na kolację

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczny ten Twój pierożek;) Nadzienie także niczego sobie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, lubie calzone (zreszta kazda pizze lubie). Nadzienie tez na pewno bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń