Składniki z 4 sycące porcje:
200 g wędzonego boczku
200 g kiełbasy chorizo
2 czerwone papryki
puszka fasoli konserwowej
3 ząbki czosnku
2 średnie cebule
1 duży ziemniak
125 ml białego wytrawnego wina
2 puszki pomidorów
sól, pieprz, oregano, tymianek
Wykonanie:
Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Do garnka o szerokim, grubym dnie wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek i
smażymy chwilę by wytopiła się część tłuszczu. Dodajemy pokrojone w talarki chorizo i smażymy aż kiełbasa i boczek będą rumiane. Przekładamy
je wówczas na papierowy ręcznik, a na
pozostałym tłuszczu smażymy następnie przez 5 minut
pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz paprykę. Dodajemy usmażone wcześniej chorizo z boczkiem oraz
drobno posiekany czosnek. Smażymy razem chwilę, następnie wrzucamy
ugotowanego ziemniaka i fasolę z puszki. Wlewamy wino, mieszamy
wszystko razem, smażymy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz niewielką ilość wody - tyle by potrawka nie była zbyt gęsta. Doprawiamy przyprawami i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
Podajemy ze świeżym pieczywem.
Podajemy ze świeżym pieczywem.
pycha, swietnie rozgrzewa, idealne na jesień
OdpowiedzUsuńBardzo rozgrzewajaca. Moj Mezczyzna bylby zachwycony!
OdpowiedzUsuńOd razu po zdjęciu poznałam, że danie będzie pyszne, a jak jeszcze przeczytałam przepis, to stwierdziłam, że dobrze wyczułam. Lubię takie jedzonko! na pewno pycha!! A gdzie kupić taka kiełbasę, którą wykorzystujesz do potrawki?
OdpowiedzUsuńChorizo kupuję na wagę w osiedlowym sklepie mięsnym choć nie zawsze ją mają, natomiast w marketach kiełbaska ta dostępna jest zawsze, ale pakowana. Polecam ją - jest naprawdę bardzo smaczna i ostrrrrra :)
OdpowiedzUsuń