piątek, 28 września 2012

Pyszna jesienna potrawka z chorizo



Składniki z 4 sycące porcje:
200 g wędzonego boczku
200 g kiełbasy chorizo
2 czerwone papryki
puszka fasoli konserwowej
3 ząbki czosnku
2 średnie cebule
1 duży ziemniak
125 ml białego wytrawnego wina
2 puszki pomidorów
sól, pieprz, oregano, tymianek


Wykonanie:
Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Do garnka o szerokim, grubym dnie wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek i smażymy chwilę by wytopiła się część tłuszczu. Dodajemy pokrojone w talarki chorizo i smażymy aż kiełbasa i boczek będą rumiane. Przekładamy  je wówczas na papierowy ręcznik, a na pozostałym  tłuszczu smażymy następnie przez 5 minut pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz paprykę. Dodajemy  usmażone wcześniej chorizo z boczkiem oraz drobno posiekany czosnek. Smażymy razem chwilę, następnie wrzucamy ugotowanego ziemniaka i fasolę z puszki. Wlewamy wino, mieszamy wszystko razem, smażymy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz niewielką ilość wody - tyle by potrawka nie była zbyt gęsta. Doprawiamy przyprawami i  gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
Podajemy ze świeżym pieczywem.

4 komentarze:

  1. pycha, swietnie rozgrzewa, idealne na jesień

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo rozgrzewajaca. Moj Mezczyzna bylby zachwycony!

    OdpowiedzUsuń
  3. Od razu po zdjęciu poznałam, że danie będzie pyszne, a jak jeszcze przeczytałam przepis, to stwierdziłam, że dobrze wyczułam. Lubię takie jedzonko! na pewno pycha!! A gdzie kupić taka kiełbasę, którą wykorzystujesz do potrawki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Chorizo kupuję na wagę w osiedlowym sklepie mięsnym choć nie zawsze ją mają, natomiast w marketach kiełbaska ta dostępna jest zawsze, ale pakowana. Polecam ją - jest naprawdę bardzo smaczna i ostrrrrra :)

    OdpowiedzUsuń