Sprawdzona i pyszna surówka do obiadu, naprawdę nie potrzeba wiele składników by delektować się pysznym daniem :)
Składniki:
5 średniej wielkości kolorowych pomidorów
2 małe ząbki czosnku
1 cebula dymka
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
garść świeżej bazylii
sól, pieprz
Wykonanie:
Pomidory kroimy na dość grube plasterki lub półplasterki, cebulę drobno siekamy, czosnek wyciskamy lub drobniutko kroimy, listki bazylii siekamy i wraz z cebulą i czosnkiem dodajemy do pomidorów, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym i polewamy na pomidory, całość mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.
Przepis zainspirowany programem "Jakubiak w sezonie"
Przepis zainspirowany programem "Jakubiak w sezonie"
W prostocie siła :) Świetnie wygląda użycie pomidorów w różnych kolorach.
OdpowiedzUsuń