poniedziałek, 17 września 2012

Moja ulubiona surówka pomidorowa




Sprawdzona i pyszna surówka do obiadu, naprawdę nie potrzeba wiele składników by delektować się pysznym daniem :)

Składniki:
5 średniej wielkości kolorowych pomidorów
2 małe ząbki czosnku
1 cebula dymka
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
garść świeżej bazylii
sól, pieprz

Wykonanie:
Pomidory kroimy na dość grube plasterki lub półplasterki, cebulę drobno siekamy, czosnek wyciskamy lub drobniutko  kroimy, listki bazylii siekamy i wraz z cebulą i czosnkiem dodajemy  do pomidorów,  lekko doprawiamy solą i pieprzem. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym i polewamy na pomidory, całość mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis zainspirowany programem "Jakubiak w sezonie"

1 komentarz:

  1. W prostocie siła :) Świetnie wygląda użycie pomidorów w różnych kolorach.

    OdpowiedzUsuń