niedziela, 9 września 2012

Cukinia faszerowana


Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, jest uniwersalna, świetnie komponuje się z różnymi składnikami i mamy jej teraz w sezonie pod dostatkiem. Najczęściej pojawia się na naszym stole faszerowana mięsem mielonym,  wersja z piersią kurczaka jest jednak równie smaczna. Jest to przepis stary i powszechnie znany, pewnie nie raz  już się zajadaliście takim smakołykiem?


Składniki na 2 porcje:
2 nieduże cukinie
1 mała czerwona papryka
1 mała pierś z kurczaka
1 średnia cebula
5 - 6 średnich pieczarek
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
przyprawa do gyrosa lub inna Wasza ulubiona
szczypta soli, świeżo zmielony pieprz
około 10 dag startego sera żółtego

Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę, przyprawiamy ulubioną przyprawą i odstawiamy na godzinę do lodówki. W między czasie szykujemy pozostałe składniki, czyli paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulę drobno siekamy, pieczarki kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Cukinię myjemy i kroimy na pół, łyżeczką wydrążamy miąższ.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mieso z kurczaka, gotowe ściągamy z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek, w trakcie dodając pozostałe warzywa, możemy dodać również część miąższu z cukinii. Podsmażamy aż wszystkie warzywa będą miękkie, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz nakładamy do cukinii i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut, w połowie tego czasu posypujemy cukinie serem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz