środa, 5 września 2012

Biszkoptowe ciasto marchewkowe



Na początku były marchewkowe mufinki, póżniej ciasto marchewkowe a teraz przyszła kolej na lekkie ciasto biszkoptowe z marchewką. Po bardzo smacznych i udanych wypiekach z tym warzywem byłam  ciekawa jak wyjdzie takie ciasto beztłuszczowe? Otóż okazało się być bardzo smaczne, chociaż szczerzę przyznam, że ciasto tradycyjne, z dodatkiem tłuszczu smakowało nam  lepiej. Jeśli jednak macie ochotę na lekkie, niezawierające tłuszczu, a zarazem wilgotne i długo świeże ciasto, to polecam ten przepis, warto się spróbować, tym bardziej, że na straganach marchewka czaruje nas swoim kolorem :) A na swoją kolej czeka teraz dynia ...
Jest to ciasto na małą tortownicę, ja łakomczuch posiadam jednak same duże więc upiekłam ciasto w zbyt długiej keksówce, przez co nie nabrało ono imponujących rozmiarów ...
Przepis lekko tylko zmieniony pochodzi ze strony Mała cukierenka.


Składniki:
2 duże jajka, osobno białka i żółtka
2/3 szklanki cukru
220g startych marchewek
1  szklanki posiekanych mieszanych orzechów (podobnie jak autorka przepisu dałam tylko włoskie)
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy marchewkę, orzechy, skórkę cytrynową, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i  dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszając, łączymy z marchewkową masą. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy o średnicy 18cm. Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni  przez około 45 minut,  aż do tzw. suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz