środa, 21 listopada 2012

Ciasto dyniowe z fantastycznym lukrem cytrynowo-śmietankowym




Ach ta dynia ... zachwalałam ją już tutaj wielokrotnie i nadal będę, ciągle jestem bowiem pod  wielkim wrażeniem, jak bardzo wszechstronne ma ona zastosowania. W tym sezonie zrobiłam trzy ciasta z dynią, wszystkie były smaczne, ale to które prezentuję dzisiaj zdecydowanie jest naj naj :) pozostałe dwa to przy nim zwykłe ciasta. A zrobienie tego przepysznego ciasta jest bardzo proste i  po raz kolejny okazuje się, że urok tkwi w prostocie. Tym, którzy znają przepis na  mufifnki z dynią Jamiego Olivera ciasto to wyda się znajome, jest to bowiem dokładnie ten sam przepis, tylko że ciasto zamiast w foremkach do muffinek, upiekłam  w keksówce. I wiem, że jeszcze wiele razy je upiekę, nieważne w jakiej foremce :)


Składniki:
400 g dyni piżmowej 
250 g cukru
szczypta soli
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść pokruszonych orzechów włoskich
łyżeczka cynamonu
 4 jajka
175 ml oliwy

Polewa_
100 ml gęstej śmietany
2 czubate łyżeczki cukru pudru
skórka otarta z jednej cytryny
sok wyciśnięty z połowy cytryny
2 - 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
czekoladowa posypka lub starta czekolada
Wykonanie:
Dynię kroimy w małe kawałki i pieczemy do miękkości  (około 15 - 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,  im mniejsze kawałki dyni, tym krótszy czas pieczenia. Ostudzoną  dynię miksujemy.
W osobnych miskach mieszamy składniki suche i mokre, następnie łączymy je ze sobą przy pomocy łyżki, dodajemy zmiksowaną dynię i ponownie mieszamy. Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Składniki polewy łączymy ze sobą i polewamy na ostudzone ciasto.


2 komentarze:

  1. Uwielbiamy je i jest tak proste że moja 11letnia córka piecze je sama

    OdpowiedzUsuń