wtorek, 27 listopada 2012

Puszysty omlet z sosem owocowym



Na taki pyszny, puszysty omlet skusi się nawet największy niejadek :) A po tak smacznym śniadaniu nie straszna nam nawet jesienna szarość i deszcz za oknem. Do przygotowania owocowego sosu użyłam malin, ale świetne też będą jagody, truskawki, porzeczki, borówki lub po prostu ulubiony  dżem.

Składniki na 2 porcje:
3 jajka
6 łyżek mleka
4 spore łyżki mąki
szczypta proszku do pieczenia
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki masła
 1/2 szklanki dowolnych owoców mrożonych
3 łyżki cukru

Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy owocowy sos: maliny lub inne owoce wsypujemy do niewielkiego garnka, posypujemy 3 łyżkami cukru i dusimy około   5 - 10 minut, aż powstanie gęsty owocowy sos. 
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka miksujemy z cukrem waniliowym, mlekiem, mąką, szczyptą proszku do pieczenia. Do tak powstałej masy dodajemy pianę z białek i delikatnie łyżką  mieszamy ze sobą składniki. 
Na patelni rozgrzewamy masło i wlewamy masę jajeczną, przykrywamy i smażymy na małym ogniu przez około 5 minut, aż omlet się zetnie i lekko zezłoci. Przekładamy go wówczas na drugą stronę i krótko smażymy do zrumienienia. 
Podajemy z sosem owocowym lub dżemem. 

2 komentarze: