sobota, 23 lipca 2011

Zapiekanka makaronowa po bolońsku


Składniki na 4 porcje:
400 - 500 gram makaronu rurki
0,5 kg mięsa mielonego
4 pomidory (ja dałam z puszki)
starty żółty ser
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
bazylia, tymianek, oregano, natka pietruszki
sól, pieprz

Wykonanie:
Makaron ugotować na półtwardo. Czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć kilka minut. Dodać mięso. Pod koniec smażenia dodać pomidory i przyprawy. Makaron wyłożyć w naczyniu do zapiekania i zalać mięsnym sosem. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia posypać serem. Po wyjęciu z piekarnika ozdobić posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz