niedziela, 10 lipca 2011

Sernik gotowany

W dzieciństwie uwielbiałam to ciasto, teraz wracam do niego z sentymentem i oczywiście smakiem. Robi się je niezwykle szybko, łatwo i jest po prostu niezawodne :)


Składniki:
1 kg twarogu
kostka margaryny
0,5 - 1 szklanka cukru
cukier waniliowy
2 - 3 jajka
budyń śmietankowy
kilka paczek herbatników

Polewa:
0,5 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru
3 - 4 łyżki kakao
2 łyżki mleka

Wykonanie:
Margarynę rozpuścić w garnku, dodać cukier. Gdy cukier się rozpuści dodać zmielony twaróg i rozcierać go ciągle gotując na małym ogniu. Gdy masa będzie już jednolita, dodać roztrzepane jajka, ciągle gotować. Na sam koniec wsypać budyń i gotować póki masa twarogowa nie zgęstnieje. Ciepły twaróg wyłożyć dwiema warstwami na przemian z herbatnikami.
Margarynę do polewy rozpuszczamy w garnuszku, mieszamy z resztą składników i ciepłą wylewamy na herbatniki. Gdy ciasto ostygnie, wkładamy je do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz