poniedziałek, 4 lipca 2011

Muffinki bananowo - czekoladowe


Muffinki od dawna budziły moje zainteresowanie, leczo dopiero teraz, gdy udało mi się kupić okazyjnie foremki do ich pieczenia, zagościły na naszym stole. Robi się je rzeczywiście bardzo szybko, są  miękkie, soczyste, takie pysznie bananowe. Czuję, że jeszcze nie raz będę je piec.

Składniki (na 18 muffinek):
2 szklanki mąki tortowej
1 duży jogurt naturalny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki oleju
1 jajko
kilka kostek gorzkiej czekolady
2 banany

Wykonanie:
W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Banany drobno pokroić. Wymieszać składniki ze  sobą, dodać banany, całośc wymieszać łyżką. Ciastem napełnić foremki do 2/3 wysokości , piec w 180 stopniach przez około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz